140-vuotias Ingmanin keinutuoli palasi Teuvalle

Kuva: Tejuka

Kesällä 2015 Kalervo Niemelä sai sähköpostiinsa Turusta viestin, jonka seurauksena Kulttuuritalo Orrelan Ingman-kokoelma sai arvokkaan täydennyksen. Lahjoituksena saadun iäkkään keinutuolin kierros eri puolilla Suomea Ingmanin suvun mukana kesti peräti 140 vuotta.

Vanhan keinun vaiheisiin sisältyy sekä paikallishistoriaa että maamme yleistäkin historiaa, sillä se on palvellut Teuvan seurakunnan kirkkoherran lisäksi myös itsenäisen Suomen ensimmäistä pääministeriä ja arkkipiispaa. Ulkonäöltään keinu on aika vaatimaton. Se on kooltaan pienehkö, aikoinaan mustaksi maalattu mutta vieläkin varsin hyväkuntoinen.

Nykyisen Teakin paikalla sijainnut Erkkilä oli Teuvan seurakunnan ensimmäinen pappila. Kevät ja kesä 1875 olivat Erkkilän pappilassa koettelemusten aikaa. Teuvan seurakunnan järjestyksessä viides kirkkoherra Wilhelm Ingman (1868 -1875) kuoli toukokuussa jättäen jälkeensä lesken ja 11 lasta, joista nuorin oli iältään kaksi ja puoli vuotta. Lisävaikeuksia tuli, kun heinäkuussa paloi pappilarakennus maan tasalle. Palo oli niin raju, että talon irtaimistokin tuhoutui lähes täysin. Ainoa tunnettu esine, joka palosta onnistuttiin pelastamaan, oli keinutuoli.

Perinnönjaossa tuoli siirtyi Lauri Johannes Ingmanin omistukseen. Ingmanin arkkipiispaksi valinnan jälkeen 1930, keinutuoli muutti Turkuun piispantaloon.

Tuolin viimeinen omistaja oli Rosalie Ingman. Hän asui pitkään Turussa, jossa kuoli keväällä 2015 kuukautta vaille 106-vuotiaana. Hänen tyttärensä Kaarina ja poikansa Petri päättivät lahjoittaa vanhan keinutuolin Kulttuuritalo Orrelan Ingman-kokoelmaan. Lahjoitukseen sisältyi myös arkkipiispatar Matilda Ingmanin perintötuoli sekä kirjallisuutta. Lahjoitus osoittaa, että Ingman-suku arvostaa Orrelan kokoelmaa, joka on ainoa laatuaan Suomessa.

Kalervo Niemelä haki esineet Turusta, korjaili ne museokuntoon ja toimitti lahjoituksen Orrelaan. Teuvan kunnan edustajana esineet otti vastaan ja kunnan hoitoon sivistysjohtaja Pauliina Niemi.